Nieuw voorstel voor kamerverhuur in Eindhoven

Nieuw voorstel voor kamerverhuur in Eindhoven
Advocatuur 11 juni 2019 3 min. leestijd

Op 21 mei jl. is er een voorstel gepresenteerd met betrekking tot kamerverhuur die het eerdere (buffer)voorstel van Yasin Torunoglu wethouder van wonen, wijken, werk en ruimtelijke ontwikkeling van Eindhoven lijkt te verruimen.

 

Veel bewoners zijn tegen meer kamerverhuur in de woonwijken, want ervaren overlast van reeds aanwezige kamerverhuur en wensen harde regels om deze overlast aan te pakken. De wethouder geeft hierbij aan dat niet zo is dat alle kamerverhuurpanden overlast veroorzaken. De wethouder wenst Eindhoven dan ook niet geheel op slot te zetten, maar wenst met zijn voorstel overlast door kamerverhuur terug te dringen.

 

0-3-5-huizen buffer

Het eerste voorstel van de wethouder was om een 0-3-5-huizen buffer in te stellen tussen twee kamerverhuurpanden. Dit houdt in dat er tussen twee kamerverhuurpanden in het winkelcentrum nul huizen hoeven te zitten, binnen de (stads)ring buiten het centrum drie huizen en buiten de (stads)ring vijf huizen.

 

30 meter regel

Op 21 mei jl. is er een nieuw voorstel gepresenteerd (de 30 meter regel) waarmee tussen twee kamerverhuurpanden vijftien meter wordt vrijgehouden. De 30 meter regel kan het beste worden uitgelegd als een cirkelvoorschrift. Het kamerverhuurpand dient dan als midden van de cirkel te worden gezien en met een afstand van 15 meter van alle kanten van het kamerverhuurpand maakt dit een cirkel met een diameter van 30 meter.

 

Met dit cirkelvoorschrift wordt ook rekening gehouden met kamerverhuur aan de overkant van de straat of aan de achterkant van het kamerverhuurpand. Bij een afstand van 15 meter kan ervan worden uitgegaan dat er ongeveer drie huizen tussen twee kamerverhuurpanden dienen te zitten. Aangezien er met de 0-3-5-huizen buffer buiten de ring vijf huizen dienen te zitten tussen twee kamerverhuurpanden kan dit voorstel in beginsel als verruiming worden aangemerkt. Het cirkelvoorschrift is makkelijker digitaal uit te voeren door simpelweg een cirkel te tekenen op de plankaart. Het is hiermee niet nodig (zoals wel bij de 0-3-5-huizen buffer) om daadwerkelijk huizen te gaan tellen.

 

Inwerkingtreding

Het is nog onduidelijk wanneer en of dit voorstel wordt vastgesteld als nieuwe beleidsregel omtrent kamerverhuur. Wij volgen dit op de voet.

 

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Roy Kamphuis.

 

 

Terug

Fiscaal en financieel coronanieuws

Lees fiscaal en financieel coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner WVDB Adviseurs Accountants.

Coronanieuws

Alle informatie rondom de maatregelen en effecten van het corona virus hebben wij zorgvuldig samengesteld in nauwe samenwerking met onze strategische alliantiepartner WVDB Adviseurs Accountants.

Om het voor u zo inzichtelijk mogelijk te maken hebben wij ervoor gekozen dit op één centrale plaats te bundelen.

 

Klik hier voor alle financiële, fiscale en juridische topics rondom het corona virus.