Wijziging van de partneralimentatie

Advocatuur 26 juni 2019 3 min. leestijd

Voor de partneralimentatie zal per 1 januari 2020 een nieuw wettelijk regime gelden. Belangrijk om te weten is dat de duur van de alimentatieverplichting wordt verkort naar 5 jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen waardoor toch een langere termijn kan gelden. Die uitzonderingen gelden bijvoorbeeld voor stellen met jonge kinderen (onder de 12 jaar) en voor stellen die ouder zijn dan 50 jaar en het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd.

 

Lopende alimentatieverplichtingen worden niet geraakt door de nieuwe wet, deze zal alleen van toepassing zijn op nieuwe alimentatieafspraken. De nieuwe wet is van toepassing op partneralimentatie overeenkomsten die op of na 1 januari 2020 zijn overeengekomen of als er een verzoekschrift op of na 1 januari 2020 is ingediend.

 

Daarnaast wijzigt per 1 januari 2020 de fiscale wetgeving omtrent de aftrek van partneralimentatie. Het maximumtarief waartegen betaalde alimentatie kan worden afgetrokken is de komende jaren als volgt:

Jaar 2019     2020         2021         2022       2023
Maximaal aftrektarief         51,75%     46% 43% 40%     37,05%

 

Deze wijzigingen kunnen de vraag doen rijzen of de door u gemaakte afspraken anno 2019 nog wel in het huidige juridische landschap passen. Is het voor u gunstig de gemaakte afspraken opnieuw te beoordelen? Een nieuwe regeling naar aanleiding van de nieuwe wetgeving zou kunnen zijn het afkopen van de partneralimentatie. Dit betekent dat u eenmalig een hoger bedrag betaalt en de alimentatieverplichting daarna is geëindigd. Aandachtspunten bij herbeoordeling zijn onder andere de vorm en duur van de alimentatieverplichting en de fiscale behandeling daarvan.

 

Heeft u vragen over de partneralimentatie dan kunt u contact opnemen met Christoph van Rijckevorsel.

Terug

Fiscaal en financieel coronanieuws

Lees fiscaal en financieel coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner WVDB Adviseurs Accountants.

Coronanieuws

Alle informatie rondom de maatregelen en effecten van het corona virus hebben wij zorgvuldig samengesteld in nauwe samenwerking met onze strategische alliantiepartner WVDB Adviseurs Accountants.

Om het voor u zo inzichtelijk mogelijk te maken hebben wij ervoor gekozen dit op één centrale plaats te bundelen.

 

Klik hier voor alle financiële, fiscale en juridische topics rondom het corona virus.