Als adviesorganisatie zijn we onderdeel van Brainport. Deze hightech-sector in de regio rondom Eindhoven, die door de regering als van bijzonder strategisch belang wordt gezien. Den Haag heeft een “enveloppe” van 130 miljoen euro aan de Brainport regio toegekend. Samen met co-financiers vanuit het bedrijfsleven levert dit een investeringsfonds op van 370 miljoen euro in hoogwaardige kennis, onderzoek en voorzieningen. Brainport heeft daarmee de technologisch strategische status zoals de mainports Amsterdam (voor Schiphol) en Rotterdam (voor de haven).
Ons kantoor in Waalre ligt midden in het Brainport gebied. Binnen no time sta je vanuit kantoor bij ASML, de High Tech Campus en Brainport Industrie Campus op de stoep of ben je bij TU/e en de Automotive Campus in Helmond. Onze centrale ligging, de vragen vanuit de hightech-sector en het brede advieskarakter van onze alliantie waren voor ons redenen om extra inspanningen te plegen. We denken daarmee iets aan de Brainport filosofie te kunnen toevoegen.
Een voorbeeld om dat te illustreren is de tweede editie van Trends in Brainport die door ons in maart werd georganiseerd op Brainport Industrie Campus (BIC). De eerste spreker was John Blankendaal, directeur van Brainport Industries met 107 maakindustrie bedrijven als lid. John geldt als “mister BIC”. Hij vertelde met enthousiasme over het gebouw dat 100.000 vierkante meter vloeroppervlakte beslaat.
De tweede spreker was Fred Bakker die als Financieel Dagblad journalist over de Eindhovense maakindustrie schrijft. Zijn boek “Hier wordt de toekomst gebouwd” gaat over de ontwikkelingen in de maakindustrie in Nederland. Hij beschrijft de unieke manier waarop in onze regio wordt samengewerkt tussen universiteit, overheid en bedrijfsleven (de triple helix gedachte). De samenwerking tussen tech-bedrijven onderling, onderwijs en overheid met name gericht op het gebied van innovatie, kennis ontwikkelen en het delen van expertise is bijzonder.
Als laatste sprak wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven met o.a. economie en Brainport in zijn portefeuille. Hij staat in rechtstreeks contact met de beleidsbepalers in Den Haag en heeft korte lijntjes naar het ministerie van economische zaken en de regering. Stijn schetste de blik vanuit Den Haag op de regio en vice versa. Hij roemde de triple helix gedachte maar waarschuwde ook voor economische oververhitting van onze regio vanwege het tekort aan personeel, huisvesting, onderwijs en bereikbaarheid.
De komende periode blijven we verder investeren in de hightech-sector omdat die sector in alle opzichten tegemoet komt aan onze strategische doelstellingen van digitalisering, internationalisering en complexe vraagstukken. Wij willen daar graag onze bijdrage aan leveren.
Benieuwd naar wat wij doen in de Hightech Sector?