Wettelijke waarschuwingsplicht vergunningen en voorwaarden bij kleinere bouwprojecten

Wettelijke waarschuwingsplicht vergunningen en voorwaarden bij kleinere bouwprojecten
Advocatuur, Vastgoed 17 februari 2023

In de bouwbranche zijn verschillende sets voorwaarden in omloop die van invloed zijn op de waarschuwingsplicht van aannemers richting opdrachtgevers. Check daarom eerst welke voorwaarden van toepassing zijn op het contract. Realiseert u zich daarnaast dat er ook afwijkende afspraken in het contract zelf kunnen worden opgenomen. In deze blog bespreken we de voorwaarden die van toepassing zijn op kleinere bouwprojecten.

Meer weten over de vergunningen en voorwaarden bij grotere projecten? Klik dan hier.

 

In onze vorige blog las u dat de wettelijke waarschuwingsplicht van de aannemer niet ziet op de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Een afwijkende contractuele afspraak kan ervoor zorgen dat er wel een waarschuwingsplicht is. In deze blog gaan we daarom in op de voorwaarden die men vaak toepast bij kleinere bouwprojecten en verbouwingen ten opzichte van (consument)opdrachtgevers, namelijk de CoVo2010 en de AVA 2013.

CoVo2010

De Consumentenvoorwaarden Verbouwingen (CoVo2010) (herzien in 2015) zijn, zoals de naam al aangeeft, van belang voor verbouwingen voor consumentopdrachtgevers. In deze voorwaarden staat opgenomen dat de aannemer de omgevingsvergunning voor het bouwen (bouwvergunning) aanvraagt. Daarmee ligt de verantwoordelijkheid voor het aanvragen van een bouwvergunning bij de aannemer. De kosten voor de omgevingsvergunning zijn voor rekening van de (consument)opdrachtgever.

AVA 2013

De ‘Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013’ (ook wel bekend als de AVA 2013) zijn vaak van toepassing op kleinere bouwwerken in opdracht van een zakelijke partij maar kunnen ook toegepast worden ten opzichte van een consumentopdrachtgever. Volgens deze voorwaarden is, in tegenstelling tot de CoVo2010 (herzien 2015), de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vergunningen die voor de opzet van het werk vereist zijn. Daaronder valt in elk geval de bouwvergunning.

Conclusie

De CoVo2010 (herzien 2015) legt de verantwoordelijkheid voor de bouwvergunning bij de aannemer. Daarentegen legt de AVA 2013 de verantwoordelijkheid voor de bouwvergunning bij de opdrachtgever. Let wel dat in het contract afwijkende afspraken gemaakt kunnen worden.

Meer weten over de contracten, voorwaarden of vergunningen voor uw bouwproject? Neem dan contact op met Manon van den Oord via manon.oord@vdb-law.nl of bel haar via +31 881 948 178.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op