Termijn voor vernietiging van een besluit van een VVE

Termijn voor vernietiging van een besluit van een VVE
Notariaat 26 februari 2020 2 min. leestijd

Appartementseigenaren worden minimaal eens per jaar uitgenodigd voor een vergadering van de vereniging van eigenaars. Het kan voorkomen dat u niet in de gelegenheid bent om bij deze vergadering aanwezig te zijn. Wat kunt u doen indien er een besluit wordt genomen waar u het niet mee eens bent?

 

Verzoek tot vernietiging

Als appartementseigenaar heeft u de mogelijkheid om een verzoek in te dienen bij de kantonrechter om een besluit ongedaan te maken, ofwel te 'vernietigen'. Het verzoek dient te worden gedaan binnen een maand na de dag waarop de verzoeker van het besluit heeft kennis genomen of kennis had kunnen nemen. Maar wat is het moment waarop u kennis van een besluit had kunnen nemen? In de rechtspraak zijn de volgende uitgangspunten vastgesteld.

 

Aanvang van de termijn om het verzoek in te dienen

Mocht de vereniging van eigenaars na elke vergadering haar besluiten bekendmaken op dezelfde wijze, bijvoorbeeld door middel van het rondsturen van notulen of een besluitenlijst, dan gaat de termijn van één maand in op het moment van deze bekendmaking.

 

Indien u echter aantoonbaar eerder daadwerkelijk kennis heeft genomen van het besluit, vangt de termijn al op het moment van kennisneming aan.

 

In het geval de vereniging van eigenaars geen gebruikelijke manier heeft om besluiten bekend te maken, dient u als appartementseigenaar zelf moeite te doen om kort na de vergadering van de genomen besluiten op de hoogte te raken. In principe mag van u worden verwacht dat u binnen één week na de vergadering informeert naar de genomen besluiten. Na afloop van deze week start de termijn van één maand om het verzoek in te dienen.

 

Kortom, om te voorkomen dat u achteraf wordt geconfronteerd met een (definitief) besluit dat nadelige gevolgen voor u heeft, is het van belang om de vinger aan de pols te houden na een vergadering van de vereniging van eigenaars.

 

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op