Vragenbrief Belastingdienst Vastgoed Dubai

Vragenbrief Belastingdienst Vastgoed Dubai
Advocatuur, Blog 16 oktober 2024 2 min. leestijd

Regelmatig verricht de Belastingdienst op projectmatige basis onderzoeken naar vermogen of inkomen dat niet in de aangifte is verantwoord. Op dit moment doet het team Verhuld Vermogen van de Belastingdienst onderzoek naar vastgoed in Dubai. Hoe herkent u een dergelijk onderzoek? De inspecteur meldt zich dan bij u met een brief waarin vragen zijn weergegeven over vastgoed in Dubai.

 

Fiscaal onderzoek

Het is van belang om vast te stellen op basis van welke wettelijke grondslag de inspecteur het onderzoek verricht. Meestal zal het gaan om een onderzoek op grond van artikel 47 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen. Dat wetsartikel brengt met zich mee dat u verplicht bent antwoord te geven op vragen die voor de belastingheffing van relevant zijn. U hoeft echter geen vragen te beantwoorden voor zover die zien op de vaststelling van een boete. Soms kan het moeilijk zijn om te herkennen waarop een vraag ziet (op de belastingheffing of de boete).

 

Fiscale gevolgen vastgoed Dubai

Bij het beantwoorden van vragen kunnen feiten komen bovendrijven die niet alleen zien op het aanhouden van vastgoed, maar waarbij ook andere (inkomens)bronnen komen bovendrijven. Mogelijk komt ook de betrokkenheid van andere personen aan de orde. Deze personen waren misschien in dit verband nog niet eerder bekend bij de fiscus. Vanwege de grensoverschrijdende situatie kunnen ook andere fiscaal complexe aangelegenheden rijzen. Onder andere dient te worden gekeken naar het belastingverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het is van belang een analyse te maken en na te gaan wat de (fiscale) gevolgen voor u kunnen zijn. Hoewel de fiscus deze onderzoeken projectmatig benadert, leert de ervaring ons dat iedere zaak net weer anders is en maatwerk vraagt.

 

Strafrechtelijk onderzoek FIOD

In sommige (zeldzame) situaties kan een fiscaal onderzoek ook ontaarden in een strafrechtelijk onderzoek, veelal uitgevoerd door de FIOD. Onze advocaten kunnen dit risico signaleren en u ook in dit verband bijstand verlenen.  

 

Vaststellingsovereenkomst

De meeste van onze cliënten hebben er baat bij om – op een constructieve wijze en zonder teveel ophef – het onderzoek van de fiscus te benaderen. Onze advocaten-belastingkundigen sluiten veelvuldig vaststellingsovereenkomsten met de Belastingdienst waarin zij in goed overleg met de inspecteur een oplossing bereiken over de verschuldigde belastingheffing. Het streven staat bij ons zoveel mogelijk voorop om de zaak voor u op een soepele en praktische wijze af te ronden.

 

Mocht dat onverhoopt niet lukken of mocht de fiscus ten aanzien van een deelonderwerp een afwijkend standpunt innemen, dan gaan wij een procedure bij de belastingrechter niet uit de weg. Maar zoals gezegd, geven de meeste van onze cliënten daar niet de voorkeur aan.

 

Heeft u een vragenbrief ontvangen van de Belastingdienst en/of bent u betrokken in een fiscaal onderzoek? Neem dan gerust contact op (+31631969502 of debbie.liem@vdb-law.nl).

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op