Wetsvoorstellen betaalbaar huren

Wetsvoorstellen betaalbaar huren
Advocatuur 6 april 2021

Op 23 maart 2021 heeft de Eerste kamer ingestemd met drie wetsvoorstellen met betrekking tot het betaalbaar houden van huren. Dit artikel bespreekt de belangrijkste wijzigingen.

Maximale huurverhoging vrije sector

Huurprijzen in de vrije sector kunnen de komende drie jaar nog maar maximaal 1% plus inflatie stijgen. Tot op heden kende de vrije huursector géén wettelijk maximum op de jaarlijkse huurverhogingen. Hierdoor konden huurders worden geconfronteerd met aanzienlijke huurverhogingen. Een woning valt in 2021 in de vrije sector wanneer de kale aanvangshuurprijs hoger is dan € 752,33 per maand. Ook wordt het voor huurders in de vrije sector straks mogelijk om hun huurprijs te laten toetsen door de Huurcommissie.

Verhoging inkomensgrens sociale huur

Vanaf 2022 wordt de inkomensgrens voor sociale huurwoningen voor meerpersoonshuishoudens van woningcorporaties voor drie jaar verhoogd. De grens lag in 2021 op € 40.024,00 en wordt vanaf 2022 verhoogd naar € 44.196,00. Hierdoor komen meer gezinnen in aanmerking voor sociale huur.

Doorstroom sociale huursector

Voor de gereguleerde sector geldt tot 1 juli 2022 een huurbevriezing. Huren mogen tot dan niet worden verhoogd. Vanaf 1 juli 2022 wordt het mogelijk om huurders in een sociale huurwoning met een (midden)inkomen een hogere huurverhoging van maximaal €50 of €100 per maand te geven. Op die manier wordt er voor gezorgd dat mensen met een hoger inkomen sneller doorstromen naar een duurdere woning. Zo blijven de huren betaalbaar voor mensen met een laag inkomen.

Maatwerk woningcorporaties

Woningcorporaties krijgen meer mogelijkheden om maatwerk te leveren bij het toewijzen van woningen. De zogenoemde lokale toewijzingsruimte wordt verhoogd van 10% naar 15%. Hiermee wordt de mogelijkheid verruimd om in gemeenten waar de druk op de woningmarkt groot is, aan personen met een inkomen net boven de inkomensgrens alsnog een woning toe te wijzen.

Tijdelijke huurkorting

Tot slot krijgen verhuurders meer mogelijkheden om in te spelen op de individuele financiële situatie van huurders. De wet Tijdelijke Huurkorting maakt het mogelijk om de huur tijdelijk te bevriezen en om huurkorting te geven voor een bepaalde periode. Op dit moment is het vanwege wettelijke beperkingen vaak niet mogelijk om in het gereguleerde huursegment een tijdelijke huurkorting toe te passen.

Heeft u vragen over bovenstaande wijzigingen in het huurrecht? Neem dan contact op met Nadine van der Vleuten via nadinevandervleuten@vdb-law.nl.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op