Voorbereiding verhoor FIOD

Voorbereiding verhoor FIOD
Advocatuur, Blog 7 augustus 2024 3 min. leestijd

Eerste hulp nodig bij FIOD? Bel +31631969502.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

De FIOD wenst u (of medewerkers uit uw onderneming) te horen. Het contact met de FIOD kan indruk maken, zo is onze ervaring.

 

Probeer deze kwestie op rationele gronden te benaderen. Hierna wordt uitgelegd welke keuzes u kunt maken.

 

Vraag

Wordt u gehoord als verdachte of getuige? Mogelijk heeft de FIOD-ambtenaar dit wel meegedeeld. Om misverstanden te voorkomen is het goed om dit zo nodig nog een keer nadrukkelijk na te vragen.

 

Verdachte

Het kost niet veel moeite om het beeld op te roepen van een Amerikaanse filmscène waarin iemand in de boeien wordt geslagen en de agent opmerkt: “You have the right to remain silent …

 

In het strafrecht – en daarin verschilt het Nederlandse strafrecht niet van het Amerikaanse strafrecht – is een belangrijk uitgangspunt dat een verdachte het recht heeft om te zwijgen. Niemand kan worden gedwongen om aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Een verdachte hoeft geen bewijs tegen zichzelf te leveren en hij heeft daarom het recht om te zwijgen (‘zwijgrecht’).

 

Er zijn twee opties: een verdachte kan een beroep doen op het zwijgrecht of hij kan de vragen van de FIOD beantwoorden. Met andere woorden, de te maken keuze bestaat uit: 1) beroep op zwijgrecht of 2) verklaren.

 

Getuige

Een getuige heeft niet een zwijgrecht zoals een verdachte dat heeft. Dat betekent echter niet dat een getuige verplicht is aan een verhoor van de FIOD mee te werken. Een veelgehoord misverstand is dat een getuige een verklaring moet afleggen in deze fase. De verplichting om te getuigen ontstaat pas, als de getuige door een rechter-commissaris is opgeroepen. Op het moment dat een FIOD-ambtenaar een getuige onverwacht benadert, is in onze praktijk nagenoeg nooit een oproep van de rechter-commissaris aanwezig.

 

Dat betekent dat ook een getuige twee opties heeft: hij kan meewerken aan het verhoor van de FIOD of hij verleent geen medewerking. Ook hier bestaat dus de mogelijkheid te kiezen voor: 1) het verhoor annuleren of 2) verklaren.

 

Voortgang onderzoek

Veel van onze cliënten komen voor het eerst van hun leven met de FIOD of de officier van justitie in aanraking. Een normale eerste neiging kan zijn om mee te werken aan het verhoor. Er is immers niets te verbergen. Weliswaar zal de FIOD een verdachte op zijn rechten wijzen, maar de betrokken verdachte zal betrekkelijk gemakkelijk in een dynamiek terecht komen van verklaren. Zwijgen of niet meewerken zal hoogstwaarschijnlijk weerstand van de FIOD-ambtenaren oproepen. Dat zal het kostbare FIOD-onderzoek namelijk niet bespoedigen.

 

Analyse vermeende fraudepatronen

Het is goed onder ogen te zien dat de FIOD-ambtenaren – voordat zij zich bij u bekend maken - vaak al maanden bezig zijn informatie te analyseren en selecteren. Onder andere zal een verhoorplan zijn gemaakt. Bepaalde gegevens worden daarin achter elkaar gepresenteerd (c.q. aan de verdachte / getuige voorgehouden). Het kan gaan om stukken uit meerdere jaren. Daarover wordt de verdachte / getuige bevraagd. Zaken waarin FIOD-ambtenaren betrokken zijn, zien per definitie in beginsel op weerbarstige en complexe materie. Zelfs als u niets te verbergen heeft – wat bij de meeste van onze cliënten het geval is -, valt het – met name bij een verdachte - niet aan te bevelen om onvoorbereid mee te werken en uit de losse pols te gaan verklaren over stukken die een studie / analyse vergen.

 

Gedegen voorbereiding verhoor

Daarnaast is het afleggen van een verklaring ten overstaan van de FIOD een vak apart. Uw woorden zullen door een officier van justitie en mogelijk ook een strafrechter worden beoordeeld. Daarom is het verstandig die woorden zorgvuldig te kiezen. Het is bijvoorbeeld goed te onderkennen of vragen een mening of een speculatie bevatten. En als u iets niet meer zeker weet, verdient het de voorkeur om dat gewoon zo te zeggen (in plaats van te gissen). Ook vanuit dit perspectief verdient een gedegen voorbereiding van een verhoor de voorkeur voor zowel een verdachte als een getuige.

 

Accountant of belastingadviseur

Als een getuige werkzaam is als accountant of belastingadviseur, kan het onverplicht meewerken aan een verhoor bovendien tuchtrechtelijke en civielrechtelijke risico’s met zich meebrengen.

 

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze advocaat-belastingkundige Debbie Liem (debbie.liem@vdb-law.nl of bij spoed: +316-31969502). Zij treedt met hulp van haar team landelijk op als advocaat in FIOD-zaken. Zij houdt kantoor in de regio Eindhoven. Dat betekent dat zij of één van haar collega’s betrekkelijk snel ter plaatse kan zijn bij FIOD-invallen/doorzoekingen of aanhoudingen in de regio Oost-Brabant (o.a. Eindhoven, Den Bosch, Waalwijk) en Limburg (o.a. Roermond, Weert, Venlo).

 

Ook indien u het FIOD-verhoor achter de rug heeft en eens vrijblijvend van gedachten wilt wisselen over de aanstaande analyse van het FIOD-dossier en het in kaart brengen van uw rechtspositie, bent u van harte welkom op ons kantoor.

 

 

 

 

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op