Verhuurders opgelet! De Wet vaste huurcontracten komt eraan

Verhuurders opgelet! De Wet vaste huurcontracten komt eraan
Advocatuur, Blog, Vastgoed 17 november 2023

Door de onlangs door de Eerste Kamer aangenomen Wet vaste huurcontracten is het vanaf 1 juli 2024 in principe niet meer mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte te sluiten. Dit heeft gevolgen voor huurovereenkomsten die na deze datum worden afgesloten. In deze blog lees je welke dit zijn.

 

De Wet vaste huurcontracten ziet op verhuur van woonruimte en zorgt ervoor dat het niet meer mogelijk is om een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte te sluiten. Er is sprake van een tijdelijke huurovereenkomst als een zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar wordt verhuurd. Voor onzelfstandige woonruimten (bijvoorbeeld kamerverhuur) geldt dat er sprake is van een tijdelijke huurovereenkomst wanneer deze maximaal vijf jaar duurt.

Hoe eindigt een tijdelijke huurovereenkomst?

Het gevolg van een tijdelijke huurovereenkomst is dat deze automatisch eindigt als de verhuurder de huurder tijdig en schriftelijk informeert over het einde van de huurovereenkomst. De verhuurder heeft hiervoor dan geen wettelijke opzeggrond nodig. Met inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten is het niet meer mogelijk om op deze wijze tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten en beëindigen.

Wat is de impact van de Wet vaste huurcontracten op nieuwe huurovereenkomsten?

Naar verwachting zal de Wet vaste huurcontracten per 1 juli 2024 in werking treden. Voor huurovereenkomsten die na deze datum worden gesloten geldt dat de verhuurder bij beëindiging een wettelijke opzeggrond nodig heeft.

Wat is de impact van de Wet vaste huurcontracten op bestaande huurovereenkomsten?

De wet betekent niet dat de lopende tijdelijke huurovereenkomsten vanaf 1 juli 2024 ook met een wettelijke opzeggrond moeten worden beëindigd. De huurovereenkomsten die voor inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten zijn gesloten vallen niet onder de werking van deze wet. Deze tijdelijke huurovereenkomsten kunnen dus wel relatief eenvoudig worden beëindigd.

Is een tijdelijke huurovereenkomst in de toekomst niet meer mogelijk?

In een beperkt aantal gevallen is het nog mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten. Daarbij kun je denken aan een verhuurder die de woning tijdelijk wil verhuren en daarna weer zelf wenst te bewonen of vakantieverhuur. In het Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst (dat nog niet definitief is) zullen specifieke groepen worden aangewezen waarvoor tijdelijke huurovereenkomsten nog wel mogelijk zijn. Wilt u weten of u (na inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten) nog een tijdelijke huurovereenkomst kunt aangaan en welke voorwaarden daarvoor gelden? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. 

 

Ook voor vragen over het opstellen en beëindigen van een (tijdelijke) huurovereenkomst kunt u terecht bij onze vastgoedsectie.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op