Cryptovaluta steeds normaler
Cryptomunten zijn booming. De bitcoin kende in 2017 een ongekende explosie van waarde naar bijna twintigduizend dollar per munt en honderden alternatieve munten, zoals de Ripple of Ethereum, worden wereldwijd verhandeld. Financiële organisaties zoals banken zijn steeds meer geïnteresseerd en zelfs overheden houden langzaam maar zeker rekening met de komst van "het nieuwe geld".
Maar wat is nou de aantrekkingskracht van zo’n cryptovaluta? Waarom zou je kiezen voor geld waarvan de waarde niet wordt gegarandeerd door een economische zone of land? Veel mensen kiezen voor het investeren in bijvoorbeeld bitcoin vanwege de veiligheid of de privacy. Of het is een manier om gespreid te investeren of te speculeren.
Een sleutel met grote waarde
De ingebouwde privacy van cryptovaluta heeft echter ook een keerzijde: u bent volledig verantwoordelijk voor het bewaren van de "sleutel" tot uw eigen digitale portemonnee. Raakt u die kwijt, dan bent u dus ook uw geld kwijt. Een van de oplossingen is om een kopie op te slaan. Maar of u die nou digitaal of fysiek beveiligt, er bestaat nog altijd een risico dat deze verloren raakt.
Er zijn een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen.
- Gebruik online-wallets alleen voor kleine hoeveelheden cryptovaluta;
- Bewaar grotere hoeveelheden op een offline-apparaat of een zogenoemde hardware-wallet;
- Versleutel elke wallet met een sterk wachtwoord én tweefactorauthenticatie (sms of app- controle);
- Maak back-ups.
Elke serieuze online- of software-wallet biedt deze mogelijkheden. Is dat niet zo? Dan is het misschien tijd om over te stappen…
Een andere optie die wordt aangeboden door VDB Advocaten Notarissen is om uw "sleutel" in bewaring te geven bij een notaris. De sleutel staat dan veilig achter slot en grendel en mag alleen worden ingezien door mensen die u persoonlijk toestemming geeft. Dit is niet alleen een stuk veiliger, maar heeft ook andere voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook gemakkelijk uw digitale portemonnee laten vallen onder uw erfenis.