Tarieven griffierechten blijven gelijk

Tarieven griffierechten blijven gelijk
Advocatuur 6 januari 2023

De tarieven voor 2023 ten aanzien van de griffierechten worden niet geïndexeerd. Dat houdt in dat de bedragen hetzelfde blijven.

 

De Minister voor Rechtsbescherming heeft besloten gebruik te maken van de discretionaire ruimte die de wetgeving biedt om de indexering voor het civiele recht voor 2023 uit te stellen tot de inwerkingtreding van de Wet verlaging griffierechten. Toegang tot de rechter is een van de pijlers van de rechtsstaat. De hoogte van het griffierecht dat rechtzoekenden moeten betalen mag deze toegang niet belemmeren, bijvoorbeeld als het gaat om het starten van een procedure of het voeren van verweer. De Wet verlaging griffierechten stelt een verlaging van de kosten voor en zal naar verwachting tot een betere toegankelijkheid van het hoger beroep, bijvoorbeeld in arbeidszaken, huurrechtzaken en consumentenrechtzaken leiden. De Raad voor de rechtspraak heeft 15 december 2022 positief geadviseerd op het wetsvoorstel.

 

Griffierechten zijn de kosten die partijen moeten betalen aan de rechtbank. In civiele zaken bij de rechtbank (handelszaken, kortgedingzaken (niet kanton), familiezaken en insolventiezaken) betaalt zowel de partij die de rechtszaak start (eiser of verzoeker) als de partij die zich verdedigt (gedaagde of verweerder) griffierecht.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op