Opstartproblemen opgelost: verruiming startersmethode NOW

Opstartproblemen opgelost: verruiming startersmethode NOW
Advocatuur 24 februari 2022

De NOW-regeling krijgt vaak, al dan niet terecht, het karakter van een harde regeling toebedeeld. De wetgever heeft deze opstelling ook volgehouden: de NOW-regeling is er eentje die geen maatwerk toestaat. Toch laat het kabinet deze opstelling langzaam los. In deze bijdrage een toelichting op de meest recente wijzigingen van de huidige NOW-regeling.

NOW-problematiek bij bedrijfsovernames

Het was – en is – een veelvoorkomend probleem bij grotere ondernemingen: de overname. Bij aanvang van de eerste NOW-regeling was er voor ondernemingen die in 2019 tot uiterlijk februari 2020 een andere onderneming hadden overgenomen, geen goede manier om de referentieomzet te berekenen. Het gevolg? Een niet-representatieve referentieomzet met vaak negatieve gevolgen voor de uiteindelijke subsidievaststelling, zoals een terugvordering van de (volledige) ontvangen NOW-subsidie.

Aanvankelijk is geprobeerd deze problematiek te ondervangen door in de derde wijziging bij de eerste NOW-regeling de zogenoemde startersmethode te verbreden. Vanaf dat moment mocht een werkgever die ná 1 januari 2019 een andere onderneming had overgenomen de startersmethode toepassen. Deze methode gaf de NOW-aanvragende werkgever in het geval van een overname de keuzemogelijkheid om de referentieomzet te laten berekenen aan de hand van de eerste volledige kalendermaand vanaf de overgang van onderneming, tot aan de in de NOW-regeling opgenomen peildatum. Deze methodiek was oorspronkelijk bedoeld voor startende ondernemingen voor wie nog geen referentieomzet beschikbaar was, maar is hiermee uitgebreid om ook problematiek bij overnames te ondervangen.

Verruiming startersregeling

Echter, met voornoemde verruiming van de startersregeling waren niet alle problemen opgelost. Voor het begrip “overname” sloten de NOW-regelingen namelijk exclusief aan bij de wettelijke definitie van een overgang van onderneming. Ofwel: de situatie waarin de werkgever een economische eenheid overneemt en die economische eenheid ook identiteit behoudt na de overname. Bijkomend gevolg van een overgang van onderneming is dat de werkgever ook verplicht is de werknemers van de overgenomen onderneming “mee” over te nemen. Een klassiek voorbeeld van een overgang van onderneming is een activa-passiva transactie.

Deze definitie is de kern van het probleem gebleken. Een zuivere aandelentransactie is namelijk uitgesloten van het begrip overgang van onderneming en werd daarmee niet gezien als een “overname” in de zin van de NOW-regeling. Werkgevers die dus een andere onderneming hebben overgenomen via een zuivere aandelentransactie kregen nul op de rekest: de startersmethodiek was niet voor hen toegankelijk.

Het bovenstaande is, volgens de Minister, nooit de bedoeling geweest van het kabinet. Gekozen is daarom om deze “fout” recht te zetten bij de publicatie van de nieuwste, zesde NOW-regeling. Hierin is opgenomen dat onder “overname” naast een overgang van onderneming ook expliciet een zuivere aandelentransactie wordt verstaan. Daarnaast is deze wijziging ook doorgevoerd in de tweede tot en met de vijfde NOW-regeling, nu de vaststellingsloketten voor deze regelingen nog open staan, of in de toekomst opengesteld moeten worden.

Enkel de eerste NOW-regeling wordt niet gewijzigd, nu deze regeling zowel voor subsidieaanvragen als voor aanvragen van definitieve vaststelling inmiddels gesloten is. Desalniettemin heeft de Minister wel beloofd per NOW-1  geval te beoordelen of er nadelige gevolgen zijn die onevenredig uitpakken en of het in die gevallen mogelijk is de startersmethode toe te passen. Deze beoordeling zal echter enkel plaats kunnen vinden in de bezwaarfase, nu het UWV op voorhand niet controleert of een NOW-aanvragende werkgever in aanmerking komt voor toepassing van de startersmethode.

Openstellen NOW-loket

Tot slot gaat de introductie van een nieuwe NOW-regeling ook een nieuw NOW-loket gepaard. Per 14 februari 2022 is daarom ook het subsidieloket voor subsidieaanvragen voor de zesde NOW-regeling opengesteld. Werkgevers kunnen sindsdien een aanvraag doen voor subsidieverlening over de maanden januari tot en met maart 2022. Aanvragen kunnen plaatsvinden tot en met 13 april 2022.

Meer weten over de NOW-regeling of bezwaar maken tegen een NOW-besluit? Neem dan vrijblijvend contact op met Sebastiaan Crauwels via + 31 881 947 760  of stuur een e-mail naar sebastiaan.crauwels@vdb-law.nl

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op