Moet pensioencompensatie meegenomen te worden in de berekening van de transitievergoeding?

Moet pensioencompensatie meegenomen te worden in de berekening van de transitievergoeding?
Advocatuur, Blog 29 augustus 2024

In de praktijk krijgen wij vaak de vraag of pensioencompensatie, die aan werknemers wordt verstrekt, moet worden meegenomen bij het berekenen van de transitievergoeding. In de afgelopen jaren hebben kantonrechters deze compensatie soms wel en soms niet als onderdeel van het loon beschouwd. Hierdoor was het onduidelijk of pensioencompensatie meegenomen moest worden in de berekening van de transitievergoeding.

 

Uitspraak Gerechtshof Amsterdam

Recentelijk heeft  het Gerechtshof Amsterdam zich uitgesproken over de vraag of pensioencompensatie als loon moet worden beschouwd en dus meegenomen moet worden bij de berekening van de transitievergoeding.

 

De zaak betrof een werknemer, een statutair directeur, die na langdurige arbeidsongeschiktheid werd ontslagen. Er ontstond een geschil over de vraag of de maandelijkse pensioencompensatie moest worden meegenomen in de berekening van de transitievergoeding.

 

De werknemer stelde, met verwijzing naar een uitspraak van een kantonrechter, dat de pensioencompensatie wel moest worden meegenomen in de berekening, omdat deze vrij besteedbaar is en fiscaal als loon wordt gezien. Volgens de werknemer valt dit onder het loonbegrip in het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding (het Besluit).

 

Het hof oordeelde echter dat pensioencompensatie niet meetelt bij de berekening van de transitievergoeding.

 

Het Besluit beschouwt loon als ‘het bruto uurloon vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsduur per maand in de twaalf maanden voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst’. Bovendien is in het Besluit limitatief bepaald dat loon alleen mag worden vermeerderd met ‘de vakantiebijslag, vaste eindejaarsuitkering, en overeengekomen vaste en variabele looncomponenten’ die zijn verschuldigd in de voorafgaande twaalf respectievelijk zesendertig maanden.

 

De Regeling looncomponenten en arbeidsduur specificeert wat onder vaste en variabele looncomponenten valt. Vaste looncomponenten omvatten overwerkvergoedingen en ploegentoeslagen en variabele looncomponenten omvatten bonussen, winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen.

 

Pensioencompensatie wordt niet genoemd in deze regeling en valt daarom niet onder de vaste en variabele looncomponenten die moeten worden meegenomen in de berekening van de transitievergoeding.

 

Dat de pensioencompensatie vrij besteedbaar is, verandert het oordeel van het hof niet. De wetgever heeft bewust een beperkt loonbegrip gecreëerd voor de transitievergoeding, dat verschilt van fiscale en sociaalzekerheidsrechtelijke definities.

 

Conclusie

 

Pensioencompensatie hoeft volgens het Gerechtshof Amsterdam dus niet te worden meegenomen in de berekening van de transitievergoeding. Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben naar aanleiding van de (berekening van de) transitievergoeding, dan staan wij u graag te woord.

 

Janneke Robben-Mostert

 

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op