Wanneer de samenwerking binnen een VOF goed gaat, wordt er vaak weinig acht geslagen op het VOF contract. Pas indien zich problemen voordoen, wordt naar dit contract teruggegrepen. Er kan dan worden gekeken naar de bepalingen omtrent beëindiging van het VOF contract (bijvoorbeeld via opzegging).
Wat is de waarde van deze schriftelijke bepalingen in relatie tot de mondelinge uitlatingen van de vennoten? De Hoge Raad heeft aanwijzingen gegeven hoe bij een opzegging omgegaan dient te worden met een mondelinge opzegging terwijl schriftelijkheid vereist is.
De feiten
Het betrof in deze kwestie twee vennoten die in hun VOF contract onder meer hadden opgenomen dat de VOF zou eindigen indien één van de vennoten het VOF contract schriftelijk of per deurwaardersexploot zou opzeggen. De opzeggende vennoot was, indien de VOF overeenkomst binnen 5 jaar werd opgezegd, ook een boete van € 75.000 verschuldigd aan de ander.
De samenwerking verliep dermate problematisch dat vennoot 1 op een gegeven moment de advocaat van vennoot 2 telefonisch aangaf dat vennoot 2 hem had bedrogen en bestolen. Hij zegde in dit gesprek – derhalve mondeling (!) - met onmiddellijke ingang (binnen 5 jaar) de samenwerking op.
Vennoot 2 vordert de boete, maar vennoot 1 verweert zich door te stellen dat hij niet heeft opgezegd nu zijn opzegging niet schriftelijk is gebeurd. De onenigheid over opzegging leidt tot een procedure, waarbij partijen procederen tot aan de Hoge Raad.
Het oordeel
De Hoge Raad oordeelt dat een mondelinge opzegging – in afwijking van de bepalingen in het VOF contract – mogelijk is. Dit op voorwaarde dat het voor partijen duidelijk moet zijn dat er sprake is van een opzegging.
Bij beoordeling of het duidelijk is dat sprake is van een opzegging, moeten alle omstandigheden van het geval worden meegenomen. De taalkundige uitleg van de opzeggingsbepaling in het VOF contract is dus niet van doorslaggevend belang. Dit is slechts één van de omstandigheden die bij de beoordeling wordt meegenomen.
De Hoge Raad verwijst de zaak terug naar het gerechtshof. Dit hof zal oordelen of vennoot 1 de overeenkomst heeft opgezegd.
Bent u voornemens om een VOF overeenkomst op te stellen of op te zeggen? De experts van VDB Advocaten Notarissen kunnen u hierbij van advies voorzien.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2018:819
Kan een vennoot toch mondeling de VOF opzeggen als alleen schriftelijke opzegging is afgesproken?
Advocatuur
20 april 2020
2 min. leestijd
Neem contact op
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!