It takes two to tango: werkgever en werknemer staan lijnrecht tegenover elkaar bij zelftestbeleid

It takes two to tango: werkgever en werknemer staan lijnrecht tegenover elkaar bij zelftestbeleid
Advocatuur 14 januari 2022

In december 2021 deed de kantonrechter Amsterdam een uitspraak in een zaak waarbij een ongevaccineerde werknemer weigerde een wekelijkse zelftest op corona te doen. De werkgever schorste de werknemer en zette de loonbetaling stop. De rechter stelde de werkgever in het gelijk.  Dit is de eerste uitspraak waarin een door de werkgever opgelegde testplicht standhoudt en geeft met name mogelijkheden aan werkgevers die de 1,5 meter regel (en een veilige werkomgeving) niet kunnen waarborgen.

De werknemer is vanaf maart 2017 bij werkgever in dienst als danser en artistiek assistent. In een groepsgesprek werd op 22 oktober 2021 aan iedereen medegedeeld dat ook artiesten inmiddels een coronatoegangsbewijs nodig hebben om het theater in te mogen. Hierop heeft de danser een e-mailbericht gestuurd aan werkgever waarin hij aangaf geen QR-code in zijn bezit te hebben, die wel voor het eerstvolgende optreden vereist zou zijn. Uiteindelijk heeft de danser wel gedanst bij het optreden, omdat het theater geen QR-codes van de dansers verlangde.

De werkgever heeft de danser vanaf 28 oktober 2021 verzocht niet op het werk te verschijnen en zich in voorkomende gevallen te laten testen op het coronavirus. Daarnaast hanteert de werkgever sinds 29 november 2021 een aangescherpt coronaprotocol. Op grond van dat protocol moeten werknemers één keer per week een zelftest doen. Deze zelftesten worden door de werkgever verstrekt. Bij een positief resultaat moet de werknemer de werkgever infomeren, thuisblijven en zich laten testen door de GGD.

De werknemer wilde hier niet aan meewerken en weigerde zelftesten af te nemen. Volgens de werkgever is de werknemer hierdoor niet langer als danser inzetbaar is en heeft zij vervolgens per 1 december 2021 de betaling van het salaris gestaakt. Werknemer is het hier niet mee eens en vordert bij de kantonrechter toelating tot de werkplek en doorbetaling van zijn salaris vanaf 1 december 2021. Daarnaast stelt de werknemer dat de zelftestmaatregel een inbreuk maakt op zijn privacy en lichamelijke integriteit.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter Amsterdam oordeelt in deze kwestie dat een wekelijkse zelftest en het delen van de uitslag daarvan met de werkgever redelijk is. Door deze maatregel beperkt zij het risico dat de andere dansers in aanraking komen met iemand die corona heeft. Volgens de kantonrechter kan de maatregel – naast de andere, normale veiligheidsregels - als noodzakelijk  en proportioneel worden aangemerkt om een veilige werkomgeving voor de dansers te scheppen. Het doel van de werkgever weegt dus uiteindelijk zwaarder dan de inbreuk op de privacy en lichamelijke integriteit die de werknemer zou ervaren door het testen en het delen van de uitslag.

Doordat de werknemer weigerde om mee te werken aan een wekelijkse zelftest mocht de werkgever overgaan tot schorsing en stopzetting van de loondoorbetaling.

Dit is de eerste uitspraak waarin een door de werkgever opgelegde testplicht standhoudt en geeft met name mogelijkheden aan werkgevers die de 1,5 meter regel (en een veilige werkomgeving) niet kunnen waarborgen.

Meer weten over coronatoegangsbewijzen op de werkvloer? Neem dan vrijblijvend contact op met Janneke Robben-Mostert via +31 088 - 194 7739 of via  janneke.robben@vdb-law.nl.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op