In 1974 vestigden we ons in “Huize Voorbeek”, zoals de kantoorvilla officieel heet, in Waalre. We zitten als kantoor op 2 locaties, in Waalre en Rosmalen. De Waalrese locatie heeft een rijke historie en zegt eigenlijk heel veel over wie we zijn. Aan welk pand rijden miljoenen mensen over de A67/N2 voorbij? Huize Voorbeek heeft een rijke historie en maakt daarnaast onderdeel uit van een strategische toekomst. De villa is, net als wij, een combinatie van degelijkheid en ambitie.
Jonkheer en Huize Voorbeek
De geschiedenis van Huize Voorbeek begint in 1805. Het landgoed heette toen “De Heihoef” en was in bezit van Jonkheer Van der Beken Pasteel. Hij liet tussen 1850 en 1860 het droge heidegebied ontginnen door een bos aan te planten. Het gebied strekte zich uit van de plaats waar nu de fabrieken van ASML tot aan DAF zijn gelegen. Jonkheer Van der Beken Pasteel overleed in 1864 en zijn vrouw volgde hem op. Haar erfenis ging grotendeels naar hun petekind, de Eindhovense burgemeester Smits van Oyen. In de jaren 30 is Huize Voorbeek als villa gebouwd in opdracht van familie Smits van Oyen. In 1957 verkocht de familie het landgoed aan Koninklijke Philips N.V. die het voor meerdere doeleinden gebruikte, onder andere als verblijf voor wat we nu expats noemen. De villa kwam in 1974 in handen het toenmalige Kantoor mr. P.J. van den Boomen. Vanwege groei verhuisde het in 1950 opgerichte kantoor van de binnenstad naar de rand van Eindhoven. De locatie aan de snelweg, schuin tegenover het net geopende Motel van der Valk, was uit oogpunt van bereikbaarheid een perfecte zet. De groei van Eindhoven was na de oorlog sterk. Philips had wereldwijd in de jaren 70 zo’n 400.000 medewerkers waarvan 100.000 in Nederland, grotendeels in Eindhoven, werkzaam waren.
Nieuwbouw naast Huize Voorbeek
De groei van kantoor zette verder door en dat ging ook met uitbreiding gepaard. Het werden meerdere verbouwingen en voltrok zich in fases. De eerste uitbouw dateert van 1985 toen aan de achterzijde van de villa de eerste flank met kantoorruimten werd gerealiseerd. In 2001 kwam de tweede uitbouw aan de achterzijde van de villa gereed en werd het geheel tot een carré gebouwd met de villa vanaf de straatzijde als aangezicht. Na de fusie tussen Kantoor Van den Boomen en Witlox Advies werd in 2011 besloten tot een compleet nieuw multidisciplinair pand. De stap werd gemaakt om naast de klassieke villa een strak modern pand met een groot atrium te bouwen. De multidisciplinaire alliantie van beroepsgroepen omvatte inmiddels meer dan 350 professionals, verdeeld over 2 locaties. De fusie leidde tot de alliantie Witlox Van den Boomen en VDB Advocaten Notarissen. Later werd de naam afgekort in WVDB Adviseurs Accountants. WVDB vormt nog steeds een strategische alliantie met VDB Advocaten Notarissen. In 2015 betrok het hoofdkantoor van Quantera Global de villa Huize Voorbeek. Quantera Global werkt onder andere met WVDB samen op haar specialisatie transfer pricing.
Brainport regio en Huize Voorbeek
Het pand en daarmee het kantoor, kun je niet los zien van zijn omgeving. In de zware economische crisis van 1993, toen DAF failliet ging en Philips voor haar voortbestaan vreesde, had de Eindhovense regio het lastig. Bedrijven, kennisinstellingen en gemeente hebben de handen ineen geslagen (de triple helix gedachte) hetgeen later geleid heeft tot Brainport. Het netwerk van snelwegen werd in de loop der jaren fors uitgebreid en dat paste bij de groei van de Eindhovense regio met inmiddels zeer krachtige economische spelers als ASML, NXP, VDL, FEI naast Philips. De leveranciers van deze bedrijven zijn heel vaak onze klanten en daarmee groeide ons kantoor mee in de vaart der volkeren. De directie van Philips N.V. vertrok later met het hoofdkantoor naar Amsterdam en tegelijkertijd (of in ruil?) werd het oude Nat Lab omgevormd tot Philips Campus Eindhoven en later High Tech Campus. Het was niet te voorzien dat Huize Voorbeek zo’n strategische ligging in het Brainport gebied zou krijgen. De villa ligt dicht bij technologische top centra als ASML, Brainport Industrie Campus, High Tech Campus, TU/e en de automotive campus Helmond. Dit is één van de top technologisch centra van Nederland en de hoofdstad van de Nederlandse maakindustrie. De rijke historie van Huize Voorbeek zit daarmee in een modern jasje van technologische maakindustrie giganten gegoten. Inmiddels is Brainport als gebied van hoogwaardige, strategische technologie in het beleid van de Nederlandse regering verankerd. Eindhoven is, na Amsterdam en Rotterdam, de derde economische regio van Nederland. De bijdrage van onze regio in het BNP bedraagt 20%. De Eindhovense regio kent een uitstekend bedrijfsleven en dat zijn onze klanten. Daar zijn we dan ook trots op. Waar vroeger jonkheren verbleven komen tegenwoordig ministers op bezoek bij onze CEO’s en top DGA’s. Er is grote waardering voor hetgeen hier in de loop der tijden is gepresteerd. Wij zijn met dit bijzondere gebied en haar ondernemers al 70 jaar verbonden. Het is een historisch uniek gebied en naar de toekomst toe van groot strategische belang. Het is een privilege om hier gevestigd te zijn.