Hoe verloopt een FIOD-onderzoek?

Hoe verloopt een FIOD-onderzoek?
Advocatuur, Blog 6 augustus 2024 3 min. leestijd

Eerste hulp nodig bij FIOD? Bel +31631969502.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Hierna wordt een globale schets gegeven van de 4 fases van een FIOD-onderzoek.

 

Fase 1: FIOD werkt onder de radar

Voordat de FIOD zich bij iemand meldt, kan het zo zijn dat de FIOD al maanden ‘onder de radar’ onderzoek heeft gedaan. Misschien is van derden informatie verkregen en heeft de FIOD dat uitgebreid en in alle rust en zorgvuldigheid geanalyseerd. Op basis daarvan is – veelal in overleg met de officier van justitie – een verder actieplan ontwikkeld. Onderdeel van dat plan kan zijn dat één of meer personen benaderd worden.

 

Fase 2: FIOD meldt zich

Dan zal er een fase aanbreken waarop iemand overvallen wordt door het contact met de FIOD. De FIOD kan contact zoeken met twee doelen: 1) de FIOD wil stukken, ofwel 2) de FIOD wil een verklaring.

 

Er zijn situaties waarin de FIOD niet zoveel haast heeft en zich flexibel opstelt. Het is dan mogelijk om in goed overleg afspraken te maken over een tijdstip waarop een verklaring wordt afgelegd of stukken worden aangeleverd.

 

Een andere mogelijkheid is dat de FIOD zich meldt op een zogenoemde ‘actiedag’. Dan is sprake van een gecoördineerde actie. De FIOD verricht dan op meerdere plekken een doorzoeking / inval en mogelijk worden er ook personen gehoord.

 

In deze fase is van belang vast te stellen in welke hoedanigheid iemand wordt benaderd. Het is niet onverstandig om al in deze fase een advocaat te consulteren. Deze kan voorlichting geven over de rechten en plichten, zodat een betrokkene goed geïnformeerd zijn proceshouding kan kiezen.

 

Fase 3: nader onderzoek

Nadat de FIOD informatie heeft verzameld, volgt een fase waarin die informatie wordt geanalyseerd. Het is mogelijk dat deze fase maanden in beslag kan nemen. Liem ziet zelfs zaken waarin dit jaren in beslag heeft genomen. Met name als aan andere landen wordt gevraagd om informatie te verzamelen (rechtshulp), kan veel tijd verstrijken.

 

Een verdachte kan ervoor kiezen om te wachten totdat de FIOD het onderzoek heeft afgemaakt, de gehele zaak is overgedragen aan de officier van justitie, de officier van justitie de zaak heeft bestudeerd en een beslissing over de vervolging heeft genomen.

 

Niet zelden is de cliënt er echter meer bij gebaat om deze fase proactief te benutten. Getracht kan bijvoorbeeld worden om – lopende deze fase of na afronding van het onderzoek door de FIOD – de zaak op fiscaal of financieel gebied grondig te analyseren. Vervolgens kan met de officier van justitie contact worden gezocht om de bevindingen te bespreken en te proberen een openbare zitting te vermijden. In het slechtste geval – als de officier niet kan worden bewogen tot een alternatieve afdoeningsmogelijkheid – is de zaak al voor een deel voorbereid voor de zitting.

 

Fase 4: officier van justitie

Het is aan de officier van justitie om een beslissing te nemen over de wijze van afdoening van de zaak. De officier van justitie kan de zaak afdoen met een: 1) sepot, 2) transactie (c.q. schikking), 3) strafbeschikking of 4) dagvaarding. Als wordt gedagvaard, volgt er een openbare zitting.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze advocaat-belastingkundige Debbie Liem (debbie.liem@vdb-law.nl of 06-31969502). Zij treedt met hulp van haar team landelijk op als advocaat in FIOD-zaken. Zij houdt kantoor in de regio Eindhoven. Dat betekent dat zij of één van haar collega’s betrekkelijk snel ter plaatse kan zijn bij FIOD-invallen/doorzoekingen of aanhoudingen in de regio Oost-Brabant (o.a. Eindhoven, Den Bosch, Waalwijk) en Limburg (o.a. Roermond, Weert, Venlo).

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op