FIOD vordert gegevens

FIOD vordert gegevens
Advocatuur, Blog 9 augustus 2024 3 min. leestijd

 

Eerste hulp nodig bij FIOD? Bel ons: +31 631969502.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

De FIOD meldt zich bij u en vordert u om digitale en / of schriftelijke gegevens uit te leveren. In deze blog wordt een belangrijk aandachtspunt belicht.

 

Vordering of bevel

In sommige situaties kunt u mondeling worden verplicht om gegevens aan te leveren. U kunt ook te maken krijgen met een schriftelijke vordering of een schriftelijk bevel. Hierna zal voor de leesbaarheid worden geschreven over een vordering.

 

Meewerken

Als de FIOD u wenst te horen, bestaat de mogelijkheid om niet mee te werken. Dat ligt anders, als de FIOD gegevens vordert. U bent verplicht daaraan mee te werken. Wel kunt u toezien op een belangrijk aandachtspunt: verstrek niet meer informatie dan wordt gevorderd.

 

Beoordeling vordering

Om niet te veel informatie te verstrekken is het van belang om vast te stellen wat de FIOD precies vordert. Deze beoordeling lijkt simpel, maar in de praktijk kan dat ingewikkeld zijn. Dat kan worden geïllustreerd aan de hand van het volgende voorbeeld waarin schriftelijk informatie wordt gevorderd op grond van artikel 126nd Wetboek van Strafvordering.

 

Artikel 126nd Wetboek van Strafvordering

De FIOD vordert bij Adviseur A alle aanwezige informatie van de X-groep op grond van artikel 126nd Wetboek van Strafvordering. De heer Y houdt alle aandelen in de X-groep en de Z-groep. Zowel de X-groep als de Z-groep zijn klant bij Adviseur A. Het e-mailverkeer van Adviseur A aan de heer Y ziet veelal op zowel de X-groep als de Z-groep. In sommige e-mailberichten zijn zowel bijlagen te vinden over de X-groep als bijlagen die zien op de Z-groep.  

 

Schending geheimhouding

Het verstrekken van teveel informatie kent een gevaar. Als adviseur A in het genoemde voorbeeld de bijlagen over de Z-groep zou verstrekken, wordt die informatie onverplicht / vrijwillig verstrekt. De Z-groep kan vinden dat de (contractueel overeengekomen) geheimhouding is geschonden. Als de adviseur accountant is of is aangesloten bij een beroepsvereniging als belastingadviseur, komen er voor hem ook tuchtrechtelijke risico’s om de hoek kijken. Daarom is het belangrijk de vordering zorgvuldig te beoordelen.

 

Ruim omschreven vordering

Voor de FIOD is het vaak moeilijk om te bepalen welke informatie gewenst is, omdat er in deze onderzoeksfase nog geen inzicht bestaat in de beschikbare informatie. Daarom kan de vordering ruim geformuleerd zijn.

 

Administraties, jaarrekeningen en belastingaangiften

In het voorbeeld wordt van (het kantoor van) Adviseur A alle aanwezige informatie over de X-groep gevorderd. Hoe om te gaan met de situatie waarin de X-groep bestaat uit veertien vennootschappen en het kantoor voor al deze vennootschappen werkt? In verschillende softwaresystemen bevinden zich de administratie, jaarrekeningen en aangiften van de veertien vennootschappen. Ook is er veel e-mailverkeer in mailboxen van Adviseur A en zijn collega's aanwezig. Niet alleen is het voor Adviseur A een bijna onmogelijke operatie om alle gevorderde gegevens uit te leveren, maar ook geeft dit de indruk van een actie waarin lukraak naar informatie wordt gehengeld ('fishing expedition').

 

Contact FIOD

Het verdient dan de voorkeur daarover in overleg te treden met de FIOD-ambtenaar of de officier van justitie. In de praktijk blijkt het vaak mogelijk om werkbare afspraken te maken. De FIOD zou in dit geval bijvoorbeeld een aangepaste (meer afgebakende) vordering kunnen uitreiken. 

 

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met ons (debbie.liem@vdb-law.nl of bij spoed: +316-31969502). 

  

Wij treden landelijk op als advocaten in FIOD-zaken. Wij houden kantoor in de regio Eindhoven. Dat betekent dat wij betrekkelijk snel ter plaatse kunnen zijn bij FIOD-invallen/doorzoekingen of aanhoudingen in de regio Oost-Brabant (o.a. Eindhoven, Den Bosch, Waalwijk) en Limburg (o.a. Roermond, Weert, Venlo).

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op