Digitaal procederen bij de Hoge Raad in belastingzaken

Digitaal procederen bij de Hoge Raad in belastingzaken
Advocatuur 30 april 2020 2 min. leestijd

Met ingang van 15 april 2020 is het mogelijk om digitaal te procederen bij de Hoge Raad. Digitaal procederen vindt plaats via een zogenaamd webportaal.

 

In civiele zaken wordt in cassatie al verplicht digitaal geprocedeerd vanaf maart 2017. Vanaf eind 2018 is het ook mogelijk om in strafzaken in cassatie digitaal te procederen. In 2017 heeft een evaluatieronde onder advocaten plaatsgevonden. Daaruit bleek dat er tevredenheid heerst over het webportaal. Zo werd het webportaal eenvoudig, gebruiksvriendelijk, snel en betrouwbaar bevonden. Toegezegd werd de ontvangen feedback te gebruiken bij de voorbereiding voor de thans verplicht gestelde digitale cassatieprocedure in belastingzaken.

 

Voor professionele rechtsbijstandsverleners, zoals belastingadviseurs en advocaten, is digitaal procederen bij de Hoge Raad nu verplicht. Voor particulieren is het geen verplichting, maar een mogelijkheid. Toegang tot het webportaal is te verkrijgen via de advocatenpas voor advocaten en via eHerkenning voor andere professionele rechtsbijstandsverleners. Voor bijvoorbeeld belastingadviseurs of vertegenwoordigers van bestuursorganen die cassatieberoep willen indienen, is het nu dus zaak om over te gaan tot aanvraag van de eHerkenning.

 

Eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn misschien termen die niet direct worden geassocieerd met de belastingwetgeving, des te blijer kan men zijn met deze nieuwe manier van procederen in belastingzaken bij de Hoge Raad.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Christoph van Rijckevorsel en Debbie Liem (advocaten-belastingkundigen bij VDB Advocaten).

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op