De Whoa: een reddingsboei voor ondernemingen in zwaar weer?

De Whoa: een reddingsboei voor ondernemingen in zwaar weer?
Advocatuur 3 juni 2020 2 min. leestijd

Op 26 mei 2020 heeft de Tweede Kamer het voorstel voor de Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) aangenomen. Deze wet kan ondernemingen helpen die te maken hebben met hoge schulden, maar die nog wel winstgevend zijn. De Whoa legt de mogelijkheden vast voor dit soort ondernemingen om na een sanering van de schulden weer verder te ondernemen.

 

Een onderneming in zwaar weer zal een surseance van betaling of een faillissement zo veel mogelijk af willen wenden. Dit kan bijvoorbeeld door aan schuldeisers voor te stellen dat zij een gedeelte van hun vordering kwijtschelden. Akkoord krijgen op een dergelijk voorstel kan lastig zijn. Alle crediteuren moeten namelijk vóór stemmen. Een enkele dwarsligger kan zomaar het faillissement veroorzaken van een – op zichzelf winstgevende – onderneming.

 

De Whoa maakt het mogelijk dat de schuldenaar goedkeuring voor een voorstel vraagt aan de rechtbank. Zodra de rechtbank het voorstel goedkeurt, zijn alle schuldeisers en aandeelhouders aan het voorstel gehouden, onafhankelijk of zij het ermee eens zijn.

 

De Whoa heeft lang op zich laten wachten. De Coronacrisis heeft de invoering van deze regeling echter in een stroomversnelling gebracht.

 

Het huidige vereiste dat alle crediteuren akkoord moeten gaan met een voorstel, verschaft veel macht aan “kleine schuldeisers”. Deze macht wordt hen nu ontnomen. In het debat over de Whoa heeft minister Dekker op verzoek van andere politici wel meer bescherming voor kleine schuldeisers Whoa opgenomen. Dit betreft vooral MKB-bedrijven die leveren aan grote bedrijven. Indien kleine schuldeisers niet minimaal 20% van hun vordering voldaan krijgen, moet de schuldenaar uitleggen waarom dat niet gebeurt.

 

Let op: de Whoa geldt nog niet. Het wetsvoorstel is nu namelijk aanhangig bij Eerste Kamer. Hierna zal de praktijk uitwijzen hoe effectief de Whoa zal zijn. Mogelijk zal de Whoa door de Coronacrisis een ‘vliegende start’ krijgen en zullen wij de werking hiervan snel in de praktijk tegenkomen.

 

Indien u vragen heeft over hoe om te gaan met vorderingen van schuldeisers, kunt u contact opnemen met onze experts. Zij kunnen u van advies voorzien.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op