Beroepsfout en box 3

Beroepsfout en box 3
Advocatuur, Belastingadvies 8 oktober 2024

Voor Taxlive.nl schreef Debbie Liem een column over de beroepsaansprakelijkheid van de belastingadviseur voor de box 3-heffing. 

 

Het Kerstarrest van 24 december 2021 heeft veel vragen opgeroepen. Eén daarvan is of de adviseur een beroepsfout heeft gemaakt, als hij -voorafgaand aan het Kerstarrest - niet heeft geadviseerd bezwaar te maken tegen aanslagen inkomstenbelasting over 2017 en verder. Inmiddels is er een eerste uitspraak van de Rotterdamse rechtbank gepubliceerd over deze materie.

 

Rechtbank Rotterdam gaat in het vonnis niet expliciet in op de algemene vraag of van een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur mocht worden verwacht dat voorafgaand aan het Kerstarrest werd geadviseerd om bezwaar te maken tegen de box 3-heffing. Dat is jammer, omdat de (fiscale) adviespraktijk reikhalzend uitkijkt naar de beantwoording van deze vraag.

 

Hoewel de rechtbank geen expliciete beslissing geeft over deze materie, meent Debbie in het vonnis aanknopingspunten te zien waaruit valt af te leiden dat de rechtbank vindt dat van een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur geen advies tot bezwaar verwacht mocht worden.

 

Naar haar mening is geen sprake van een beroepsfout, als een adviseur voorafgaand aan het Kerstarrest niet heeft gewezen op de mogelijkheid van bezwaar. Een beroepsfout dient namelijk altijd ex tunc – dus naar de op dat moment geldende situatie – te worden beoordeeld. 

 

Het Kerstarrest brengt voor de fiscale adviespraktijk nieuwe beroepsaansprakelijkheidsdilemma’s met zich mee. Inmiddels zijn in de (vak)pers verschillende publicaties verschenen waarin wordt bepleit dat de Villatax en de ‘Wet Excessief lenen bij eigen vennootschap’ in strijd zijn met het EVRM. Is een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur nu gehouden spontaan te adviseren en bezwaar te maken tegen aanslagen waarin deze heffingen zijn vervat?

Na het Kerstarrest is niet ondenkbaar dat de Hoge Raad oordeelt dat ook deze heffingen de EVRM-toets niet kunnen doorstaan. Waar een adviseur vóór 24 december 2021 (de datum van het kerstarrest) naar haar mening redelijkerwijs geen rekening behoefde te houden met strijdigheid van een wettelijke regeling met het EVRM in combinatie met rechtsherstel, ligt dat in de fiscale wereld na 24 december 2021 mogelijk anders.

 

Meer weten? Lees de volledige column hier.

 

 

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op