ACM beboet MKB dakdekkingsbedrijven wegens kartelvorming

ACM beboet MKB dakdekkingsbedrijven wegens kartelvorming
Advocatuur 11 augustus 2020 2 min. leestijd

Bijna exact 16 jaar nadat kartelwaakhond ACM eerder boetes oplegde aan dakdekkingsbedrijven wegens verboden kartelvorming heeft ACM opnieuw twee dakdekkingsbedrijven een boete opgelegd wegens vergelijkbare gedragingen. De boetes volgen op een eerder aangekondigd onderzoek dat is gestart in 2018. De zaak is om verschillende reden het signaleren waard.


Advocaat mededingingsrecht en advies

Wenst u advies over mededingingsrecht of heeft u een advocaat mededingingsrecht nodig?

Bezoek de paginaAllereerst omdat ACM er voor gekozen heeft twee ondernemingen te beboeten voor een eenmalige overtreding. Uit het besluit blijkt niet of deze ondernemingen zich vaker schuldig maken aan vergelijkbare gedragingen. Er lijkt sprake te zijn van een incident. Daarnaast valt ook de hoogte van de boetes (EUR 18.300,- en EUR 6.150,-) op. Deze zijn voor ACM begrippen relatief laag en staan in schril contrast met de kartelboete van EUR 80 miljoen die ACM onlangs nog oplegde. De relatief lage boete voor de dakdekkers laat zich verklaren door het feit dat bij aanbestedingskartels de boete wordt gebaseerd op de projectwaarde waar de kartelafspraak op ziet. In dit geval ging het om een onderhandse aanbesteding met een geraamde waarde van EUR 121.700,-. Dat ACM er toch voor kiest om deze ondernemingen te beboeten is bijzonder te noemen en ACM lijkt daarmee een duidelijk signaal af te willen geven dat ook MKB-bedrijven die eenmalig over de schreef gaan, ook in het vizier van ACM zijn.

Meer weten over de toepassing van de mededingingsregels binnen uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op