Aansprakelijkheid Rhinovirus: Welke maatregelen kan ik als stalhouder nemen?

Aansprakelijkheid Rhinovirus: Welke maatregelen kan ik als stalhouder nemen?
Advocatuur 26 maart 2021

Het Rhinovirus duikt in de voorbije jaren regelmatig op. Een uitbraak als die in Valencia is echter tot op heden uniek. Niet eerder werd de top van de hippische sport op deze manier getroffen, waarbij als gevolg van het vervoer van (besmette) sportpaarden het Rhinovirus – nota bene de schadelijke neurologische variant – zich in een rap tempo door Europa weet te verspreiden.

Op deze speciaal ingerichte pagina over het rhinovirus besteden we aandacht besteed aan de juridische, financiële en fiscale aandachtspunten als gevolg van het afgelasten van de wedstrijden.

Gevolgen binnen Nederland

Gelukkig lijkt de gezondheidsschade binnen Nederland tot op heden beperkt. De internationale paardensportfederatie FEI en de KNHS (nationaal) stellen vooralsnog geen verplichte maatregelen, zoals quarantaine of het verplicht vaccineren van paarden. Wat kunt u als (trainings)stal of pensionhouder zelf doen om de risico’s op een uitbraak op uw locatie te beperken?

Wat kan ik zelf doen?

Als (trainings)stal of pensionhouder heeft u een belangrijke taak, nu (vaak kostbare) paarden van derden aan uw zorg worden overgelaten. Daarom is het raadzaam om binnen redelijke grenzen de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.

 

Allereerst kan worden gedacht aan een “checkgesprek”, zoals dat ook in het kader van COVID-19 gebeurt bij kappers en andere contactberoepen. Indien een persoon uw locatie bezoekt, kunt u diegene vragen of hij/zij recentelijk andere paarden en/of een andere (trainings)stal of pension heeft bezocht. Dit kan worden bijgehouden middels bijvoorbeeld een beknopt formulier. Indien er naar uw mening sprake is van een verhoogd risico ten aanzien van een bezoeker, kunt u overwegen hem of haar de toegang tot uw locatie te ontzeggen.

Voorkom kruisbestuiving

Ook is het raadzaam om ‘verkeer’ binnen uw locatie zoveel als mogelijk te beperken en personeel en bezoekers uitsluitend in contact te brengen met die paarden waarmee wordt gewerkt. Daarnaast is extra hygiëne essentieel; vraag bezoekers daarom regelmatig hun handen te ontsmetten. Tot slot kan worden gedacht aan het opstellen van een (hygiëne)protocol dat u op diverse plaatsen binnen uw locatie zichtbaar maakt. Op die wijze wordt onnodige kruisbestuiving voorkomen en wordt de kans op een uitbraak op uw locatie zoveel als mogelijk beperkt. 

Aansprakelijkheidsrisico’s beperken Rhinovirus

De voornoemde maatregelen zijn tevens relevant in het kader van het voorkomen van aansprakelijkheid, bijvoorbeeld jegens uw klanten wiens paarden op uw locatie zijn gestald en/of worden getraind. Het treffen van voorzorgsmaatregelen is aldus van belang in het kader van de invulling van uw zorgvuldigheidsverplichting. Kortom, voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Heeft u vragen over een mogelijk beroep op overmacht naar aanleiding van de uitbraak van het Rhinovirus? Neem dan contact met ons op.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op