Op 7 mei jl. heeft de kantonrechter te Enschede uitspraak gedaan in een procedure die de FNV is gestart tegen Post NL. FNV stelde zich op het standpunt dat Post NL aansprakelijk is voor achterstallig loon van een aantal pakketsorteerders. Insteek van de procedure: gelijk loon voor gelijk werk.
Casus
In deze procedure ging het om veelal Poolse pakketbezorgers die via het uitzendbureau In Person bij drie sorteercentra van Post NL werkzaam zijn. Voornoemde pakketsorteerders kregen minder uitbetaald dan de CAO van Post NL voorschrijft, aangezien Post NL van mening is dat de pakketsorteerders werkzaamheden verrichten op basis van onderaanneming. FNV meent daarentegen dat de pakketsorteerders recht hebben op ten minste dezelfde arbeidsvoorwaarden als zij die gelijke werkzaamheden verrichten in dienst van Post NL.
Contracting
Deze vorm van onderaanneming, ook wel contracting genoemd, kan onder omstandigheden als schijnconstructie worden aangemerkt. Contracting had in deze zaak tot doel het omzeilen van regelgeving omtrent uitzendwerk, nu Post NL zich op het standpunt stelt dat In Person niet gehouden was de CAO van Post NL of de uitzend-CAO toe te passen. Om die reden is In Person uitgegaan van het wettelijke minimum loon, althans minder dan de inlenersbeloning.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter meent dat van aanneming van werk of een overeenkomst van opdracht in dit geval geen sprake is. Gelet op de inhoud van de overeenkomst en bovendien op basis van de wijze waarop feitelijk uitvoering aan de overeenkomst wordt gegeven, oordeelt de kantonrechter dat hier sprake is van een uitzendconstructie. Nu sprake is van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten door In Person aan Post NL én Post NL heeft te gelden als inlener, is de inlenersbeloning op basis van de Post NL-CAO van toepassing aldus de kantonrechter. De kantonrechter oordeelt voorts dat voornoemde pakketsorteerders jarenlang bewust zijn onderbetaald en dat Post NL van meet af aan bekend was met deze constructie. De constructie is immers (mede) op aansporing van PostNL opgetuigd en Post NL heeft doelbewust en structureel geprofiteerd van de onderbetaling van de pakketsorteerders. Concluderend stelt de kantonrechter dat Post NL onrechtmatig jegens de pakketsorteerders heeft gehandeld.
Post NL stopt met contracting
Opvallend detail bij deze kwestie is dat Post NL in februari van dit jaar via een persbericht aankondigde stapsgewijs te willen stoppen met contracting en te gaan werken met uitzendkrachten. Dit omdat Post NL gelijke beloning voor pakketsorteerders van belang acht en duidelijkheid wil scheppen in de maatschappelijke discussie over contracting.
Conclusie
Deze uitspraak is een bevestiging van het feit dat contracting een potentieel risico kan vormen, met name met betrekking tot loonvorderingen van werknemers (met terugwerkende kracht). Het is dan ook raadzaam u goed te laten voorlichten. Heeft u naar aanleiding van deze uitspraak vragen omtrent contracting en de mogelijke risico’s? Wij helpen u graag verder.