WOZ-waarde van minder belang in het woningwaarderingsstelsel

WOZ-waarde van minder belang in het woningwaarderingsstelsel
Advocatuur 1 oktober 2020

Minister Ollongren wenst de rol van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel (hierna: WWS) te beperken, omdat te veel woningen terecht komen in de vrije sector. De WOZ-waarde mag voortaan nog maar voor maximaal 33% worden meegewogen bij het bepalen van de huurprijs.

Het huidige systeem

Sinds 2015 speelt de WOZ-waarde in het WSS een grote rol van betekenis. Hierdoor komt de verhuur van woningen eerder terecht in de vrije sector. Het WWS is een puntensysteem waarmee de huren van woningen kunnen worden vastgesteld. Door het huidige stelsel vallen veel woningen in de vrije sector, omdat zij volgens dit puntensysteem een huurprijs kunnen hanteren die ligt boven de liberalisatiegrens. De huurprijsbescherming geldt niet voor deze woningen.

Maximale weging van 33%

Het wetsvoorstel WOZ-punten moet tegengaan dat te veel woningen terecht komen in de vrije sector. Het idee is om de WOZ-waarde voor nog maar 33% te laten meewegen bij het bepalen van de maximale huurprijs. Het wetsvoorstel geldt echter niet voor kleine woningen tot 40m2 welke zich bevinden in Amsterdam of Utrecht en zijn gebouwd tussen 2018 en 2022. Dit geldt ook voor sociale huurwoningen welke ver onder de vrije sector grens vallen.

Het wetsvoorstel heeft als gevolg dat woningen waarvan de huurprijs op dit moment boven de liberalisatiegrens uitkomen, na invoering van dit wetsvoorstel weer onder de liberalisatiegrens kunnen uitkomen waardoor de huurprijsbescherming voor die woningen weer volledig gaat gelden. Woningen welke op dit moment nog in de vrije sector worden verhuurd, kunnen straks dus mogelijk niet meer in de vrije sector worden verhuurd. Echter, indien u partij bent bij een lopende huurovereenkomst zal het nieuwe wetsvoorstel in beginsel geen consequenties voor u hebben. De maximale weging van 33% zal in beginsel van toepassing zijn op nieuwe huurovereenkomsten die zijn gesloten nadat het wetsvoorstel in werking is getreden.

Minister Ollongren wenst op deze manier de te hoge huurprijzen op de woningmarkt tegen te gaan. Of het wetsvoorstel ook daadwerkelijk het gewenste effect gaat opleveren is nog even afwachten.

Meer weten over het wetsvoorstel WOZ-punten en hoe u zich kan voorbereiden op de toekomstige situatie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze vastgoedspecialisten!

Terug

Fiscaal en financieel coronanieuws

Lees fiscaal en financieel coronanieuws op de website van onze strategische alliantiepartner WVDB Adviseurs Accountants.

Coronanieuws

Alle informatie rondom de maatregelen en effecten van het corona virus hebben wij zorgvuldig samengesteld in nauwe samenwerking met onze strategische alliantiepartner WVDB Adviseurs Accountants.

Om het voor u zo inzichtelijk mogelijk te maken hebben wij ervoor gekozen dit op één centrale plaats te bundelen.

 

Klik hier voor alle financiële, fiscale en juridische topics rondom het corona virus.