Elektronische handtekening altijd rechtsgeldig?

Elektronische handtekening altijd rechtsgeldig?
Advocatuur 5 maart 2020 2 min. leestijd

Geregeld krijgt VDB Advocaten vragen over de geldigheid van de ondertekening van documenten en overeenkomsten. Men vraagt zich daarbij vaak af of een elektronische handtekening evenveel juridische waarde heeft als een handgeschreven (ook wel ‘natte’) handtekening.

 

Tegenwoordig hoeft u uw contractspartij niet meer in zijn/haar ogen aan te kijken om een geldige overeenkomst te sluiten. Vrijwel alles, waaronder ook de ondertekening van een overeenkomst, kan worden geregeld op afstand.

 

Meestal gaat het goed, maar waar kan het fout gaan?

De wet bepaalt dat een elektronische handtekening dezelfde zogenaamde rechtsgevolgen heeft als een handgeschreven handtekening, mits de methode die voor ondertekening is gebruikt voldoende betrouwbaar is. Hierbij wordt gelet op het doel waarvoor de elektronische handtekening is gebruikt en – zoals in vrijwel alle situaties – op alle overige omstandigheden van het geval.

 

Waar het in feite op neer komt, is dat er een afweging dient te worden gemaakt tussen de wijze van ondertekenen en hetgeen wordt ondertekend. Een overeenkomst met bijvoorbeeld een hoge (financiële) waarde of waarbij veel belanghebbenden zijn betrokken, vraagt om uitgebreidere maatregelen met betrekking tot de betrouwbaarheid en de veiligheid van de ondertekening. Zie ter illustratie ook deze uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 11 december 2019. In deze casus bleek dat het verifiëren van een gescande elektronische handtekening door het opvragen van kopieën van identiteitsbewijzen, een kopie van een bankpas en het verifiëren van de e-mailadressen van de ondertekenaars, (alsnog) onvoldoende was om aan te kunnen tonen dat de handtekeningen betrouwbaar waren.

 

Het antwoord op de vraag wat juridisch de meest betrouwbare methode is, hangt aldus af van de omstandigheden van het geval. Bovendien kunnen er voor bepaalde soorten overeenkomsten en documenten specifieke regels gelden, zoals voor de ondertekening van notariële documenten. Het is daarom raadzaam hierover juridisch advies in te winnen.

 

Voor meer informatie over het sluiten van uw overeenkomst(en) en de ondertekening van documenten, kunt u contact opnemen met Sophie Brouwers.

 

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op