Aansprakelijkheid na uittreding uit een vof: je bent er niet zomaar van af

Aansprakelijkheid na uittreding uit een vof: je bent er niet zomaar van af
Advocatuur 22 oktober 2020 1 min. leestijd

Een vennoot die uittreedt uit een vennootschap onder firma (vof) verliest zijn invloed over zijn voormalige onderneming. Toch blijft hij - in sommige gevallen - wel aansprakelijk voor schulden, zo oordeelt de Rechtbank Rotterdam.

Feiten

De vof en haar twee vennoten huurden een bedrijfsruimte. De vof werd uitgeschreven. Een vennoot ging door als eenmanszaak. Na uittreding ontstond een huurachterstand. De verhuurder vordert betaling van de huurachterstand door beide vennoten.

Uitspraak

De kantonrechter oordeelt dat beide vennoten aansprakelijk zijn voor de huurachterstand. Beiden hebben de huurovereenkomst ondertekend namens de vof. Beide vennoten hebben zich hoofdelijk aan de overeenkomst gebonden.

De uitgetreden vennoot had de verhuurder kunnen verzoeken om de huurovereenkomst aan te passen zodat alleen de eenmanszaak aansprakelijk was. Dat heeft hij niet gedaan. De kantonrechter concludeert daaruit dat beide vennoten aansprakelijk zijn. Ook de vordering tot schadevergoeding door vroegtijdige beëindiging van de huurovereenkomst wijst de kantonrechter toe.


Als uittredende vennoot dient u erop te letten dat alle zaken vóór uittreding worden afgerond. Doet u dat niet, dan kunt u voor vervelende situaties komen te staan. Neem voor meer informatie contact op met een van onze experts ondernemingsrecht.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met Edwin van Rijn via edwinvanrijn@vdb-law.nl of bel hem via +31 (0)88 - 194 7742

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op